Menu
Gildia Pióra na Patronite

ONI TU

Wyjechaliście już tak wiele lat temu,
Lecz wciąż mówicie:
- Oni tu są dziwni.
- Oni tu są inni.
- Oni tu mają swój świat.
Po tylu tylu latach nie mówicie my.

Czemu po dziesięciu latach na emigracji
Jesteście tylko tanią niewykwalifikowaną siłą roboczą?

A wy wykształceni, inwestujący w siebie,
Czemu po dziesięciu latach jesteście
Najtańszą wykwalifikowaną
Siłą roboczą na rynku?

Czemu wy i wy

Nie macie pojęcia kto jest ministrem sportu w Anglii.
Nie wiecie kto jest prymasem Irlandii.
Nie znacie historii Hiszpanii.

Czemu wciąż oglądacie polskojęzyczne telewizje?
Czemu w domu mówicie po polsku?
Czemu nie byliście nigdy na meczu rugby?

Kraj emigracji jest wam jak ta żona maminsynka,
Która go opiera, która mu gotuje, dała dzieci, rodzinę - dom,
A on wciąż wraca do mamy.
Tak po co wracacie do Polski?

Polskę macie w sercu, nie rzeczywistą Ojczyznę.

A najdziwniejsze to, że potem jedziecie
Z trójką dzieci w upale
Czterysta kilometrów
I stoicie 5 godzin w kolejce ,
Po czym głosujecie
Przeciwko Polsce.

Mirosław Kurowski

297 722 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!