Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pod sklepem słabo oświetlonym latarniami

Wyborczą pan kupi?
Kup pan, proszę...

Gąbczastym głosem
pęczniejącym żalem
jak purchawka w lesie
otoczona pleśnią
zawołała starsza kobieta
z gazetami na ręce
jak z głodnym dzieckiem

Nie kupiłem
nadmuchanej wydarzeniami prasy
a przecież pięć złotych jeszcze miałem
na jutrzejszy chleb
i pół kostni masła

Było ciemno i chyba
jak w plecy topór
przyniosłem do domu
wbitą nostalgię
w oczy wypełnione łzami

Mogłem kupić
z jej rąk gazetę
z żalem w głosie
do całego świata...

127 807 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 22 March 2013, 14:42

    Rzeczywiście, zgadzam się z opinią AgaZo. Identyczny obraz stanął mi przed oczami.

  • 19 November 2011, 21:10

    ...nie powiem nic,bo cokolwiek wypowiem będzie profanacją...zatem plusa zostawiam...

  • Pytia

    18 November 2011, 23:35

    Brawo za wybór....szkoda grosza na zdechłe, spleśniałe wciskanie w umysł bzdur i kitu:)
    Świata nie zbawimy, dlatego ten czas dla siebie przeznaczyć należy.

  • sand

    18 November 2011, 21:58

    szkoda, że nie mogę dać plusa...

    genialny obraz

  • sprajtka

    18 November 2011, 21:32

    Takie wiersze to latem proszę zamieszczać ,a nie siekierkę w plecach gazetą dociskać...

  • giulietka

    18 November 2011, 20:23

    Mijamy Ich ciche szepty,
    a później serce krzyczy nostalgią,
    a drobne zatrzymane jak srebrniki
    w kieszeni kamieniem ciążą...

    Bardzo subtelnie namalowałeś tę scenkę, a w świetle ulicznych latarni, bije ciepłe serce...

  • 18 November 2011, 20:13

    Mi też się bardzo podoba.
    Kojarzy mi się z takim szarym odcieniem jesiennej nostalgii,
    gdy wracasz do domu zmoknięty i myślisz o człowieku który żebrał
    na winklu, myślisz dlaczego grosza mu nie rzuciłeś.
    Jak oddać komuś coś skoro samemu ma sie nie wiele.
    Jedna z tych trapiących myśli.

  • marka

    18 November 2011, 20:08

    Miłego dnia Ago.
    Fajnie, że się spodobał.