Menu
Gildia Pióra na Patronite

Cichociemnym...

Wybacz mi proszę
że słowa się cisną
nie z żalu a złości.Nie przeczę.
Że myśli wraz z duszą
me serce buntują
a ciszy na przekór... złorzeczę.

Bo nikt nie rozliczył
tak z rządów ubeckich
jak z tortur i za... przesłuchania .
Z fałszywych amnestii.
Niewolę narodu.
Za mord patriotów... zesłania.

Wybacz mi proszę
żem... nielitosciwa
że pomnę o zdradach rodaków.
Jak Polak Polaka
pchał w śmierci ramiona
z pomocą sowieckich żołdakòw.

I wybacz mi proszę
że... ja nie potrafię.
Ni krzywdy ludzkiej.Cierpienia.
Ni mogił bez krzyży.
Brak zniczy płonących.
Tabliczki bez choćby... imienia .

55 168 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • RozaR

    1 November 2015, 22:45

    Ta niedokończona myśl wybacz mi że ....
    Pięknie i potrzebnie dla wiedzy - na ten ludek co wiedzieć nie chce . By tylko lekko i przyjemnie !!!

    Miałem cos napisać w tym temacie na okoliczność 1.11 ale weny brakło a tu proszę - bardzo mi miło .
    Pozdrawiam .

  • 1 November 2015, 07:29

    Świetny;)
    Bardzo mi się podoba Twój wiersz niektóre wersy na mijanego
    za mgłą ukrywające się jakby od niechcenia nie mniej jednak przekaz przedni
    Pozdrawiam ;)

  • Irracja

    1 November 2015, 04:18

    ... nie oni pierwsi... i nie ostatni, niestety...

    ;-(