Menu
Gildia Pióra na Patronite

Apolityczny kościół ?

Wszystko ma wymiar polityczny
Nawet picie herbaty
Bo przez nią też
Wojny się toczyły
A co dopiero kościół

1) Nie będziesz miał Bogów cudzych przede Mną,
Antyniemieckie
2) Nie będziesz brał imienia Pana Boga Twego nadaremnie,
Co jest antyrelatywistyczne co w konsekwencji - Antyżydowskie
3) Pamiętaj, abyś dzień święty święcił,
Antykomercyjne
4) Czcij ojca twego i matkę twoją,
Anty-gender
5) Nie zabijaj,
Antyrosyjskie
6) Nie cudzołóż,
Antylewicowe
7) Nie kradnij,
Anty PO
8) Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu,
Antylewicowe, antykomunistyczne ,antyliberalne
9) Nie pożądaj żony bliźniego twego
Cholernie konserwatywne
10) Ani żadnej rzeczy, która jego jest
Antykomunistyczne

76 499 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • MyArczi

    19 October 2017, 14:50

    generalnie wiersz bawi, a fragment o antyżydowskim podejściu żydowskiego boga wygrał

  • RozaR

    19 October 2017, 14:46

    Nic nie ponaciągałem - jest tak jak powinno
    Nie ma kościoła apolitycznego.

  • 19 October 2017, 14:15

    a ludowy klasyk który bredził
    ''jaka matka taka córka ''
    jedynie ponaginał historię
    bowiem wychowania
    nigdy nie można podporządkować pod jakikolwiek schemat
    choćby dlatego że kazdy z nas jest indywidualnością , zaprogramowanym w kodzie genetycznym
    i to już jest logika królowa nauk

  • 19 October 2017, 14:10

    Kontynuując wątek
    jeżeli wspomniane badania
    nie były li tylko tzw lobbowaniem
    ze strony Onetu na rzecz odpowiednich szczepionek , w ramach chęci zdobycia many many ,
    to i one dowodzą że
    to nic innego lecz zakodowany w podświadomości
    wzorzec zachowań
    zapodany w rodzinie na tacy
    dla kształtującej się nowej osobowości
    stanowi o tzw charakterze danej jednostki
    a nie geny
    bynajmniej ,
    to logiczne

  • 19 October 2017, 13:59

    ad 9
    Kiedyś wyczytałam iż w wyniku badań o podłożu czysto naukowym okazało się że człowiek ma naturę poligamiczną ,
    wobec powyższego moim niższym zdaniem
    niekoniecznie konserwatywne ,
    bardziej naturalne
    A jeżeli naturalne to całkowicie na czasie,
    tyle się przecież
    o tzw powrotach do natury ostatnio słyszy
    choćby w nauce zwanej medycyną
    i nie mam na myśli
    tej niekonwencjonalnej
    bynajmniej.
    Nauka nie kłamie , jedyne co ją trapi , to to że jeszcze wszystkiego nie odkryła
    w żadnej ze swoich dziedzin
    Ciekawe skojarzenia
    Pozdrawiam Grzegorza :)

  • onejka

    19 October 2017, 13:10

    aleś ponaciągał