Menu
Gildia Pióra na Patronite

W drodze

Wszyscy gdzieś uparcie pędzą, śpieszą się
Odmierzają czas, liczą dni i godziny
Ganiają za cieniami, wiatrem, złudzeniami
Zostawiają ślady w piasku, niepewne
Biegną w różnych kierunkach
Po dzieci do szkoły
Po chleb do piekarni
Po mleko do sklepu
I list nadać na poczcie
I nigdy nie są na miejscu
Choćby miejsca właściwego
Na mapie szukali
- nie znajdą –
Nigdy, tam, gdzie są
- nie są u celu
Choćby krzyczeli i klęli
Choćby i w miejscu stali
Wiercili się i w złości tupali
Choćby się nie zgadzali
Zawsze są w drodze

3057 wyświetleń
63 teksty
7 obserwujących
  • PetroBlues

    5 March 2012, 13:32

    Wiersz "klekocze" jeśli chodzi o rytm. Wersy mają od 3 do nawet 13tu sylab. Przekaz też niezbyt ambitny. Te myślniki w 6tym i 8mym wersie od dołu też są niepotrzebne. Niestety. Tym razem mizernie. Pozdrawiam:)