Menu
Gildia Pióra na Patronite

Drzewo

Wśród drzew tak wielu
jest jedno rosnące bez celu.
Jest inne niż wszystkie
Zobaczysz gdy podejdziesz bliżej.

Jest smukłe, niezbyt wysokie.
Stoi niezauważone rok za rokiem.
Kora jest słaba i miękka,
podatna na pęknięcia.

Liście ma postrzępione,
Skierowane ku ziemi,
Szybko upadają,
Gdy zbliża do jesieni.

Lecz czasem tak się zdarzy,
Że ktoś je zauważy.
Wtedy unosi swą koronę
I oblewa się kolorem

Blaskiem swym las rozświetla
A liście w kwiaty zamienia
Pięknieje, a z nim cała okolica,
Bo w zwykłym drzewie magia jest skryta.

Takim drzewem jestem ja,
Zetnij je lub pozwól trwać.

9132 wyświetlenia
105 tekstów
49 obserwujących
  • Swietka

    9 August 2014, 18:19

    Dziękuję Wam wszystkim :)
    Czyli powrót do pisania wierszy po około roku, chyba mogę uznać za udany :D

  • .Rodia

    8 August 2014, 23:45

    Ładne

  • 8 August 2014, 19:40

    Bardzo mi się podoba :)

  • M44G

    8 August 2014, 19:00

    Ładnie.

  • RozaR

    8 August 2014, 16:05

    Cha - fajne - Kiedyś tak miałem że zwracałem uwagę na jakis mały liść na drzewie lub trawkę skromną . A to z powodu że nikt prócz mnie nie zwróci na nie uwagi - z ludźmi mam też podobnie.

  • 8 August 2014, 15:05

    Piękny hołd dla 'zwykłego drzewa', ale nie pozwól na ścięcie.
    A.