Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wspomnij mnie

Wspomnij mnie gwieździstym wieczorem
gdy głowę przytulasz do poduszki
przymknięte oczy jak gasnące świece
tlą iskrę pamięci o kimś, kto był
porankiem wczesnym zbudź wspomnienie
zaparz kawę razy dwa , dla mnie też
posłodź uśmiechem , radosnym spojrzeniem
i miej dobry dzień dla siebie i dla mnie
w wigilijny czas nakryj stół , przyjdę
opłatkiem się podzielę, usiądę w kąciku
obiecuję, będę jak zawsze
choć tym razem mniej mnie
nutki kolędy snują się boleśnie
płaczesz, mówię nie płacz
nie słyszysz mnie ?
obiecywałam, że będę ….zawsze
i jestem, choć nie tak metafizycznie
ubierasz się ? Idę z tobą, jak dawniej
jak wtedy, gdy za oknem zaczął padać śnieg
w bieli tej zimy moje tchnienie
we łzach twoich, pierożkach i makówkach
kocham jak wtedy, jak wczoraj i kochać nie przestanę
i nawet śmierć mostu nie zdoła spalić
zaczekam na skraju drogi , mam czas...

9494 wyświetlenia
83 teksty
1 obserwujący
  • kuloodporna

    10 December 2020, 22:08

    Piękny, nie wiem dlaczego ale mi poleciała łza..........