Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 28 May 2021

Wspólne pasje trzeba mieć
bo życie płynie z dnia na dzień
nieprzewidywalnie
dziś jestem, jutro mnie może nie być...

kochasz tylko? Cóż z tego?
jeśli nie możesz
nacieszyć się mną do woli...

jeśli łąka jest wspólną pasją dla motyli
niech miłość będzie dla nas
na dobry czas
i na niepogodę, gdy zajdzie słoneczko...

gdy odfrunę myśl o mnie
zapał tę samą zieloną świecę
i czekaj
kultywuj widzenie
nawet gdyby mnie nie było...

załóż moją niebieską koszulę
którą wychodziłaś dla mnie aż do nóg bólu
skrop ją opium miłości
wystanym w Seforze
w świątecznej, zimowej kolejce...

i bądź moją pasją i moim pragnieniem
a ja wrócę
zanim świeczka zgaśnie
i zanim zapach przeminie będę już obok
odrodzę się jak Feniks z popiołów...

nie zdążysz nawet otworzyć oczu
jak przybędę
wiedziony zapachem miłości
usiądę cichutko obok
w kącikach ust uśmiech przynosząc...

190 435 wyświetleń
1575 tekstów
600 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    29 May 2021, 07:17

    Przeczytałem, chciałem dać nominację do tekstu dnia i nie mogłem, bo już jest tekstem dnia.
    Cieszę się, że jest tekstem dnia ten wiersz.
    Pozdrawiam.

  • sprajtka

    27 May 2021, 15:52

    Cudownie tworzysz nastrój, wysysasz z każdej literki poetycki sok, trafiasz jak snajper w najczulsze miejsca, cudownie się Ciebie czyta, jestem pod nieustannym urokiem Twojej poezji ❤️

    od Adnachiel, Malachite, zorro4