Menu
Gildia Pióra na Patronite

Annie Świrszczyńskiej

wskutek nagłego hałasu
u noworodka występuje odruch moro
zwany odruchem obejmowania

dziecko desperacko prostuje kończyny
zamyka dłonie szczelnie w piąstki
odchyla głowę jakby chcąc uniknąć ciosu
a następnie wykonuje gest przytulenia
przygarniając do siebie ten sam świat
który dopiero co nim wstrząsnął

na czarno-białej fotografii
młoda sanitariuszka z przewieszoną
przez szyję maską
na głowie czapka z orzełkiem
oczy skupione na obiektywie

trzydzieści lat później napisze
o niemowlęciu w powstańczej warszawie
które pozbawione mleka
umiera z wygłodzenia

w odruchu obejmowania
można przygarnąć wiele
życie i śmierć
odgięcie zieleni - zakrzywiony błysk

zawrzeć je w piersi
i otwierać potem ścieżką
jak drogowskazy

28 886 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!