Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Ile prawdy w nas...tyle człowieka "

19.05.2020

Wschód słońca poranek złocisty
Myśli budzące się do życia.

Prawda i fałsz na ludzkich twarzach
Maluje się od rana.

Tyle miejsc do odkrycia w człowieku
W jego ranach, upadkach, śmiechu

Mówimy słowa - sztuka to czułość
Sztuka to prawda. Ile jest warta?

Czy wartość człowieka w prawdzie ?
Pytam uparcie.

Tam jest jego początek i koniec ?
Prawda go zawiera? Powinna...prawda?

Egoiści kłamią - wszyscy jesteśmy nimi?
Ego nas uwiera? Co za czas, jaka era?

Kłamiemy tylko czasami? Nie, każdego dnia z prawdą się mijamy razy wiele.

Gdzie wiara, nadzieja, miłość?
Gdzie Ci trzej Przyjaciele - gdzie?

Z czytania między wierszami jedynka.
Taką ocenę dostałam.

Nie o taką ocenę od życia się starałam.
Czy to znaczy, że życie przegrałam?

Nie, nic z tych rzeczy, zwyczajnie cenną
Lekcję od życia otrzymałam.

Doświadczenie - bezcenne w niej się
też zawiera...jak zaufać...jak wierzyć?

Na ten czas - pojęcia nie mam.
Wszystko trzeba przeżyć i wierzyć.

Tak ciężko mi z tym...ciężko mi.
Prawdą chcę żyć...póki sił.

281 680 wyświetleń
2733 teksty
35 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!