Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Życzenie

Wrze jeszcze we mnie młodość
I kipi wszystkim lepkim i gorącym,
Jeszcze mnie niosą fale w czarną nicość,
Jeszcze mogę spojrzeć w oczy słońcu.

Drzemią we mnie czerwone wulkany,
Są we mnie groźne na przestrzał burze,
Wiosną jeszcze jestem pijany,
Spijam obietnice gorących strużek.

Wierzę głupstwom naprawdę,
A prawdom nie dowierzam,
Serce na wskroś mam światu otwarte,
Jest we mnie dusza młodzieńcza i świeża.

Wierzę w człowieka i piękne marzenia,
Chcę świat sobie rzucić do stóp,
Choć brak mi czasem wytchnienia,
Nie zejdę z wyznaczonych dróg.

Niech mnie tylko nie spali tęsknota,
Niech mnie nie zamknie szarość świata,
A będę wiosną, a latem się omotam
I latem przepędzę nadchodzące lata.

21 191 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!