Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wolna wola

Wolność wyboru z wolnej woli
ofiarowanej nam przez Boga
nie stoi hasłem "róbta co chceta",
to rozważna podróż, a życie to droga.

W podróżowaniu mamy wybór,
o niewoli nie ma tu żadnej mowy.
Wybieramy cel, czas, drogę.......
Stały jest tylko Kodeks Drogowy.

Podobnie w naszej ziemskiej podróży,
wola wolna w wyborach każdego,
lecz i tu obowiązuje Kodeks -
Dekalog - 10 zdań Słowa Bożego.

Wolna wola bez Dekalogu,
jak podróż bez prawa jazdy.
Można podążać ciągle do przodu.
Czy bezpiecznie dotrze do celu każdy?

Odpowiedzialni jesteśmy wszyscy
nie tylko za bliskich i siebie samych,
lecz również za tych naszych bliźnich,
których na obu drogach spotkamy.

Dekalog i Kodeks Drogowy
zapisy odmienne w swoim rodzaju,
a jednak tak wiele mają wspólnego
w wędrówce życia, w podróżowaniu.

I nawet dla kpiących z istnienia Boga
profanujących symbole i nabożeństwa,
Dekalog to przekaz ponadczasowy,
elementarz istoty człowieczeństwa.

To od nas zależą nasze wybory.
Kodeksem Życia musimy być silni,
szczególnie dzisiaj w świecie ironii,
by nie ginęli przez nas niewinni.

Często się zdarza, pędzimy pod prąd
i wybieramy wiele złych dróg.
Stąd tyle tragedii, krzywd i cierpienia,
a my pytamy: gdzie jest Bóg?

56 930 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • RozaR

    8 February 2021, 21:46

    Bardzo dobry tekst - dobry silny język .
    Co potrzeba by głos ten dotarł do młodych ludzi ?

    od Anna S., Marsjanka1980, Hares
  • RedRose

    4 February 2021, 21:40

    Gdzie jest Bóg, to ja pytam tam, gdzie człowiek nie przyłożyl swojej ręki.
    Wiele zła wynika z tego, że człowiek dostał wolną wolę i nie umie z niej korzystać. Albo mu się wydaje, że umie.
    Narozrabia a potem szuka Boga.

    To, że wszystko mi wolno, nie oznacza, że to wszystko jest moim udziałem.

    Anno, Ty to potrafisz ciemną naturę naszą, ludzką pokazać :)

    PS. A róbta co chceta odczują dopiero następne pokolenia, kiedy pestki będą całe, a owoce zepsute.

    od Anna S., Hares, Blanca87
  • szpiek

    3 February 2021, 21:36

    Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę.
    1Kor 6,12
    Biblia Tysiąclecia