Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wolność ...

Wolność
unosi się dumna jak ptak
w przestworzach
lecz człowiek
ciągle zaburza jej lot
chcąc tylko brać i brać
zamiast
od siebie coś w końcu
zacząć dawać
i nauczyć się najważniejszego
dzielić chlebem
z głodnymi ...

190 658 wyświetleń
1575 tekstów
600 obserwujących
  • aloya

    28 December 2015, 00:13

    Piękny:))

    od Eneida
  • Seneka 18

    17 December 2015, 21:18

    Dziękuję Mili za opinie ...
    Tak, wolność trwa dopóki człowiek potrafi dzielić się chlebem z innymi ... Kto uważa, że wolność to posiadanie dóbr wyłącznie dla siebie, nigdy nie będzie wolny, wcześniej czy później straci wszystko ...
    Odpowiedzialność to dzielenie się szczęściem, to ciągłe dawanie szansy innym a szczególnie tym wykluczonym, chorym, niepełnosprawnym ...
    Kto twierdzi, że wolność nic nie kosztuje jest głupcem, gdyż każdy mur z perspektywy czasu staje się ruiną ...

  • RozaR

    17 December 2015, 20:41

    Choć nieumiejętne te wersy to myśl ważna i bardzo szeroka .
    Idea wolności nie może przekształcać w samowolę
    - Wolność staje się pracą i służbą .
    Wolność to też podejmowanie decyzji
    Nawet najtrudniejszych .
    Wolność to samostanowienie.
    Czasami trudniejsze niż niewola

  • Gaia

    17 December 2015, 18:13

    wolność to także, a może przede wszystkim - odpowiedzialność
    więc ilu z nas zwie się - wolnymi?

  • onejka

    17 December 2015, 15:05

    Jakże ważne te wersy, człowiekiem być przede wszystkim.
    :)

  • giulietka

    17 December 2015, 13:05

    ucieszyłam się już na sam widok Twojej ikony, jak zawsze, nie zawiodłam się.
    zostawiam nutkę, bez której nie sposób tu odejść...

    https://www.youtube.com/watch?v=uB4plr556K8

    Video uB4plr556K8