Menu
Gildia Pióra na Patronite

jak starzeją się uliczne madonny

wolniej
nie oczekują pociągu tylko sąsiedztwa torów
pozwalają odjeżdżać staromiejskim bryczkom
dzień jutrzejszy wyczytują z ubiegłych periodyków
na podłożonym kartonie zmieszczą łóżko i narzutę
obserwatorium miskę

nie muszą chować nosów za wachlarzem
nie muszą wstydzić się plamy na swetrze
gdy jest sweter - to znaczy cieplej
gdy jest plama - to znaczy cenniej

wyzwolone z klatki ważkości czy starań
uciążliwych rytuałów pucybuta i klucznika
dla towarzystwa - przygarną bezpańskiego kota
dla pokoleń - poronią na kościelnych schodach

(2019)

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    4 August 2019, 10:36

    wiersz powinien być z małej litery :)