Menu
Gildia Pióra na Patronite

WOLA RADZISZOWSKA
Malownicze stoki, w dolinach strumienie
W tym raju chwilę być – dla duszy wytchnienie.

Blisko od Krakowa(21 km) Wola Radziszowska
Przecięta Cedronem jakże piękna wioska.
Z bogatą historią związane jej dzieje
Kto tutaj raz zajrzy buzia mu się śmieje.
Przeszli tędy Szwedzi, Konfederat Barski
Byli też Rosjanie oraz Tatar dziarski.
Przy wzniesieniu Górki, bujny las Zawale
W którym Krwawy Potok szumi szepcze stale,
O bitwie stoczonej, o przelanej krwi,
Nie zwlekaj, przyjeżdżaj, będziesz potem śnił.
Przejdziesz wzgórzem Pochów (365m)porośniętym lasem
By oczy nacieszyć przybywaj tu czasem.
Teren Ostrej Góry(328m) dech w piersiach zapiera,
Niezwykły to widok, zatem tu się zbieraj.
Wiem, że spotkasz jeża, na pewno bociana,
Motyla zobaczysz już z samego rana.
Wiedz, na łąkach polach, maki się czerwienią,
Na drzewach zaś szpaki piórkami się mienią.
Porozkoszujesz się dźwięcznym gwizdem szpaka,
Podpatrzysz sierpówkę jak dba o pisklaka.
W centrum wsi kościółek(koniecXVw)zabytek
drewniany(późnogotycki)
W ołtarzu Mateczka z Dzieciąteczkiem Małym (1462r).
Pradawną Osadę Łużycką tu masz,
Poznać życie przodków jeśli chcesz już czas.
Wybierz się rowerem lub spacerkiem pieszo,
Przydrożne kapliczki oczęta ucieszą.

Urzekną Cię lasy, wzgórza, krajobrazy
Gdy Wolę zobaczysz, wrócić Ci się zdarzy!

114 wyświetleń
1 tekst
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!