Menu
Gildia Pióra na Patronite

Liczbowisko

W mojej głowie jest inaczej
Po pierwsze nie krzyczę
Kłamać wrzaskiem może każdy

Za przeszłość dałbym iść na samo dno
W oceany tam gdzie nie byłem
Po drugie pływam tylko ranny

Trzecie trzeba przyznać niewielkie
Jak żaroodporność na stłuczeń szklistość
Oczy za mgłą zimowej choroby

Wszyscy umieramy w bieli opaskach
Każdy ma imię inaczej wydłubane
Po czwarte ślepi jesteśmy na absolut

...absolut je nas smacznie...

W nawias zakrwawionych stronic
W niewoli wyssie źródło niepewnej linii,
Nostalgii napisanej piórem

Po piąte jest szóstym siódmego
Kto ma oczy nie zamknięte
Ten odszedł w życiu zgubiony bez monet

Jest ósmy nieświadomy liczby
I dziewiąty najedzony ostatnim
Skurczem wysłuchanej serenady...

15 293 wyświetlenia
150 tekstów
72 obserwujących
  • Vort

    12 April 2010, 18:55

    Nie ma problemu.
    Jest czas na wiersze białe i wiersze rymowane.
    Pozdrawiam.

  • malagwiazda

    12 April 2010, 10:40

    masz racje:) Uciekam. Pa

  • malagwiazda

    12 April 2010, 10:30

    Ale nie powinno sie meczyc czytelnika. Dlatego przyjelo sie forme rymowana. Jest trudniejsza do stworzenia ale za to lepiej przemawia i lepiej sie trawi...:)

  • malagwiazda

    12 April 2010, 10:19

    zbedne zbedne:) To wtedy byloby lepiej zeby ten tekst zosal napisany nie jako wiersz lecz jako mysl. Byloby przejrzysciej. Tak mysle. :)

  • malagwiazda

    12 April 2010, 10:15

    A gdyby sie troche porymowalo to lepiej by sie czytalo i rozumialo:)