Menu
Gildia Pióra na Patronite

WSPOMNIENIA

W kawiarni na Rynku, pod parasolem
Wspominam czasy dawno minione;
Patrzę w przeszłości obraz zatarty,
Z mojej pamięci wciąż nie wyparty.
Jesteś szczęśliwy i uśmiechnięty,
Taki, jak byłeś w dzień ten pamiętny.
Trzymasz mą rękę w dłoni zamkniętą,
A moje serce drży jak kamerton.
Idziemy wolno przez Stary Rynek,
Tuż za zakrętem stary Wierzynek,
Tam elegancja, wystrój i kasa,
Idziemy dalej, nie nasza klasa.
Dalej, w uliczce mała kawiarnia,
Nastrój spokojny już nas ogarnia,
Wejdźmy do środka, wypijmy wina,
Cichutko śpiewa jakaś dziewczyna.
Wsłuchaj się w słowa tamtej piosenki
I nie wypuszczaj z dłoni mej ręki.
Pamiętam jeszcze, o czym śpiewała;
O tej miłości, co jej nie chciała,
Lecz ona przyszła. Skąd? Nie wiadomo
I zaprzątnęła jej sny i świadomość.
Jakby śpiewała piosenkę o mnie,
Choć nie myślałam wtedy przytomnie,
To dziś w pamięci mam tamte słowa,
A z nas została tylko połowa.
Dlatego sama dzisiaj w kawiarni
Siedzę i myślę w blasku latarni…

/Joanna/

63 526 wyświetleń
347 tekstów
60 obserwujących
  • Nutka67

    31 October 2011, 21:13

    Dziękuję Marku. Jest mi niezmiernie miło, że tak mnie odbierasz.
    Pozdrawiam.

  • Nutka67

    23 October 2011, 22:43

    Dziękuję Wam bardzo Dziewczyny. Mam ogromny sentyment do Krakowa i pewnie stąd taki klimat.
    Pozdrawiam zostawiając serdeczności.

  • annak

    23 October 2011, 22:10

    pięknie oddałaś krakowski klimat i na chwilkę przeniosłam się na krakowski rynek, który jest mi tak bardzo bliski :) a ta mała kawiarenka to pewnie na ul.Stolarskiej naprzeciw Konsulatu USA? polecam jest przytulna :)))

    Dziękuję Joasiu :)))

    Ciebie cieplutko pozdrawiam, a wiersz zabieram :)))))

  • czarnulkaa

    23 October 2011, 21:40

    prawdziwe cudo... uwielbiam jak piszesz...

    Jakby śpiewała piosenkę o mnie,
    Choć nie myślałam wtedy przytomnie,
    To dziś w pamięci mam tamte słowa,
    A z nas została tylko połowa.

  • motylek96

    23 October 2011, 20:21

    no i o to chodzi żeby tak odległe planety kochały siebie na wzajem i lubiły swoje dziwactwa:))

  • Nutka67

    23 October 2011, 20:19

    Dzięki Madziu. Jakoś nie przyszło mi to do głowy, ale pomysł bardzo dobry.

    Ewuś, nudno by było, gdyby oni też byli tacy jak my. Dobrze, że są z Marsa i kochają Wenusjanki.

    Buziaki Dziewczyny.

  • motylek96

    23 October 2011, 20:15

    inne, lecz piękne w swej inności
    wyobraz sobie jakie życie było by mdłe gdyby faceci też tak mieli haha kto by nas wspierał i dawal silę

  • giulietka

    23 October 2011, 20:14

    Do tego, to mi tylko grają w tle "Kawiarenki"...

    Pozdrawiam Joasiu;)

  • Nutka67

    23 October 2011, 20:12

    No tak, baby są jakieś inne.

  • motylek96

    23 October 2011, 20:08

    nie daj się jesiennej nostalgii, choć wiem ,ze nieraz to bywa trudne szczególnie gdy targają nami wspomnienia.
    ech my baby i nasze smutki