Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wiśniowa strofa

Wiśniowa strofa

poszłam na targ po wiśnie przyniosłam
wiśniową strofę
ach! ta głodna wyobraźnia
{ podsłuchała że na obiad ziemniaki z koprem i zsiadłe mleko}
ciemnoczerwone wiśnie w koszu wiklinowym
każda słodko kwaśna Nefris o głosie
słowa
ciekawe jak długi będzie wiersz?
wargi już układają treść mięsistą
strofy
cieszą się linie papilarne prawej dłoni
sok chce zażyć innej przygody
gotowy zostać od zaraz czerwonym
atramentem
rozśpiewana w żyłach strofy krew pachnąca
lata
kołyszą się wersy lipcowe
słychać na targu purpurowe śpiewy
weny
nagle ktoś zapukał w moje
serce
czy pani ma zamiar kupować te wiśnie?
chwile uśmiechnięte
radość
przez calutki dzień

Janina Malicka

2 lipca 2018

* Nefris – odmiana wiśni

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
  • Ewelina K.

    19 May 2020, 18:15

    ........................................;-)