Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ostatnie słowo

Teksty z obrazami - Ostatnie słowo - exsilentio
Ostatnie słowo - exsilentio

Wioska, ogród, przy nim stary dom.
Kłamstwo, zdrada i ból do mdłości.
Do was obojga słów tych ostatni skłon,
zabójców nie z musu danej miłości.
Świat, chociaż trudny, proste ma drogi.
Skoro tak żarliwie z różańcem modliłeś ,
To jak wyjaśniasz to przed Bogiem,
Że, grzesiu, czyjąś miłość zabiłeś?...
Bo mojej żony pożądałeś?...
A ty, ukochana moja jeszcze wczoraj,
Jakiej podszeptów słuchałaś zakały,
Że potraktowałaś jakbym był potworem?
Czy to tak trudno, ZANIM się zdradzi,
Po prostu zakończyć zmęczony związek?
Czyj to ponury umysł gadzi
Okrucienstwa ci zasiał w duszy zalążek?
Kiedy człowiek staje naprzeciw wrogom,
Nie lęka się, nawet gdy upadnie,
Bo może oprzeć się o miłość drogą.
Kim wewnątrz jest ten, co kradnie
Podporę życia cudzego człowieka,
A potem Szepcze "nie wódź nas na pokuszenie"
Przy "bądź wola Twoja" patrzy, jak ktoś cierpi w mękach…
Jakie dla niego modlitwa ma znaczenie?
Kim jest naprawdę, kto poznawszy życie
Tego, kto wiernie stoi u jej boku,
I wiedząc ile cierpienia zdążyło mu już wyciec,
Czyni większy ból wielokroć w jednym roku?
Jesteśmy ponoć jednej w Krzyżu wiary,
Wy oboje rozmodleni, ja z krzywd okulały,
Wy wiekiem młodzi, ja bólem stary.
Z jakiej wyłupane wasze serca skały?
Zniszczono mi firmę, rozbito rodzinę,
Skradziono fałszem cały kapitał..
Jaką przed Bogiem dwoje macie minę?
Jakim słowem wyznajecie miłość? - pytam.
Bolało i boli, i tak będzie długo wciąż z nowa.
Ty, grzesiu, zadowolony, pokonałeś starca,
Szczyci ten zdrady wieniec laurowy?
Czy tak zdobyta nagroda wystarcza?
A ty, ukochana, gdy ratowałaś mi życie,
A potem dałaś tak chętnie miłość,
Czy zdajesz sprawę jak boli takie bicie?
Zabiłaś serce, które ożywiłaś.
Zostawiam was samych, idę dalej w drogę.
Idźcie wy swoją. Trochę mnie jednak zdziwiło,
Że wszyscy pono idziemy z Bogiem.
Ciekawym tylko z jaką przed Nim staniecie miną.

Quid Quidem

41 485 wyświetleń
573 teksty
6 obserwujących
  • Naja

    5 November 2021, 19:11

    Zdrada, to jedna z największych krzywd, którą można wyrządzić drugiemu człowiekowi. Niegodziwość okrutna. Nie zostanie niezauważona i pominięta przez sprawiedliwość losu... Zawsze.

    • exsilentio

      20 December 2021, 10:24

      To Nieważne co dalej. I zdradę wybaczyłem i zrozumiałem swoją winę. Nic to nie zmieniło. I dlatego