Menu
Gildia Pióra na Patronite

GOLGOTA

Wiem jak to jest uciekać przed śmiercią.
Dlatego bez wahania przyjęłam
Pod swój dach ukraińskie rodziny.
Pamiętam wróciłam z dyżuru.
Był pijany i wściekły.
Krzyknął zabije cię ...
Potem kopał w brzuch i walił pięściami.
Uciekłam z domu w noc wsi.
Waliłam w drzwi domów
I błagałam śmiertelnie przerażonym wyciem.
Nikt nie otworzył.
Teraz też kołatałam do waszych serc.
Ktoś powiedział kiedyś - kołaczcie otworzą.
Nie otwarli.
Odpowiedzieliście tylko, że jesteście
Dumnym narodem
I niech żyje Polska.
We wsi wciąż noc.

297 748 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!