Menu
Gildia Pióra na Patronite

Prawda losu?

„Wielką zawiścią jest los człowieczy
Jak drzewo suche, niebem poszarpane
Błyszczące szczękiem rozszalałych mieczy
Raz jeno nam dane…

Dziewczyna co płacze, na odejście matki
Srebrzy swą skórę diamentami żalu
I deszcz, co pada na nią rzadki
W odgłosach balu…

U dwóch kochanków, którzy są daleko
Rodzi się iska przemożnej rozpaczy
Tym, co uchylili swego serca wieko
Świat się odpłacił…

I oni wiedzą, co los nam gotuje
I serca ichnie żalu doświadczyły
I ja znowu ichnią zawiść czuję
W swym żalu skryty…”

13 976 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących
  • Archangel_Marco

    13 February 2012, 20:14

    Tak... to też... Psiakrew, mogę. I chyba chcę... na bogów!

  • Archangel_Marco

    13 February 2012, 15:44

    Wszak chyba nic innego mi nie pozostaje!

  • Archangel_Marco

    12 February 2012, 21:03

    Na Twój rozkaz, Kseniu! Na Twe zawołanie! Przebacz mi proszę, nigdy więcej nie ośmielę się krzywdy zrobić Ci żadnej! Przysięgam, na mój honor i na moją Poezję!

  • Archangel_Marco

    12 February 2012, 15:50

    Gdzież tam, urok! Pani, to Tyś niewybrednie urocza i wielka!

  • Archangel_Marco

    12 February 2012, 11:09

    Mocą, co wszystko zwyciężyć potrafi
    Mocą, co żywiołem jej ogień
    Mocą, co w serca nam trafi...
    Co natchnie znów serce moje...!

  • Archangel_Marco

    11 February 2012, 20:28

    Pani... onieśmielasz mnie!

  • Archangel_Marco

    8 February 2012, 19:36

    Na Twe słowa nadobne radością zareagować mi wypada!

  • Archangel_Marco

    8 February 2012, 19:18

    Może i prawda jakaś się w tym kryje... Może macie rację.

  • giulietka

    8 February 2012, 19:09

    Coś pięknego... Poezja!

  • Meteora

    8 February 2012, 19:08

    Cała prawda.