Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

To Jest Trzykropek

Wiedzieć
nie znaczy rozumieć
wiedza nie jest nawet przyjemna
wiedza rodzi pytania
a ja chciałbym czuć
omdlewać z zachwytu
porannym powietrzem
umierać
z każdym spadającym liściem
nie móc się ruszyć w zapachu zbóż
a z tej niemocy
paść na kolana
doznawać słońca jako olśnienia
nie tylko palącego żaru

Gdzie jest radość
w skaczącej wiewiórce?
w przemykającej jaskółce tuż nad głową?
można być aż tak umarłym?
mieć oczy, i nie widzieć
mieć uszy, lecz nie słyszeć?
wiedza jest jak to serce w klatce
co tylko obija się rytmicznie
napędza mięso i kości
to prawdziwe serce jest całkiem gdzie indziej
wiem gdzie
ale po co mi ta wiedza?

Jak napajać się pięknem
o którym wiem, że istnieje
cóż to za klątwa?
czym bogom zawiniłem
że jako kukłę przeklętą mnie zesłali?

Chlupoczący deszcz o szybę
płatki śniegu powoli opadające na twarz
rozkoszna rosa obmywająca stopy
ćwierkot tysięcy lotów
dudnienie dzikości wśród drzew
przecież można się w tym zakochać!
można zachwycać się każdą chwilą
oddechem i słowem
uśmiechem, pocałunkiem, dotykiem
spojrzeniem w oczy
pajączkiem uwikłanym w swą sieć
gdzieś w kącie nad głową

Jak zaznać kropli
by poczuć potok radosny
zamiast tonąc w oceanie
usychać z pragnienia?

Ile trzeba wiedzieć
by czuć?

81 756 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • scorpion

    12 September 2020, 23:30

    Pewnie takie są, Arczi. Mimo wszystko dzięki wszystkim za gwiazdki i liczę na więcej takiej konstruktywnej krytyki ;)

  • MyArczi

    12 September 2020, 11:14

    wiersz jest świetnym, poetyckim ukłonem w stronę natury, ale większość pytań w nim zawartych po krótkiej analizie odbieram jako naiwne i infantylne
    do zoba na głównej, pzdr

  • Monika M.

    7 June 2020, 07:33

    Najgorzej, gdy tak mamy, że jeśli nie podzielimy tego z Kimś, to nie cieszą wszelkie cuda.
    Zatem wiedzieć wystarczy niewiele. Trzeba czuć Kogoś tam i z powrotem.
    ...

    od onejka, Papużka, szpiek
  • onejka

    7 June 2020, 06:44

    Kochać siebie, to klucz do wszystkiego

    od szpiek, kati75, scorpion
  • 7 June 2020, 00:50

    I Ty to stworzyłeś na imprezie... u mnie?
    Szacun!
    Dobrej nocy. :))