Menu
Gildia Pióra na Patronite

Umierająca poezja

Widziałem
jak umierała poezja
wiotka
wśród snów lip
opadających szelestem na ziemię

Magnolia
na rękach ją niosła
jak dziecko
poważną twarz miała
w rozlanych włosach
jak requiem
nucone przez biały welon
naiwny
i nieśmiały

Później lato
oparte o drzewo
stało
z teczką pękatą
w popelinowym płaszczu
i butach
wylizanych rosą
w zmurszałej bramie z cegły
mdlały róże
z bólu posiwiałe
w zniszczonych dłoniach
chowały twarze...

127 931 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 7 January 2018, 14:37

    wydałeś juz coś?

  • onejka

    26 August 2017, 08:57

    na cytatach już dawno umarła

  • giulietka

    22 August 2017, 11:13

    Miło spotkać Poezję, a u Ciebie to pewne;)