Menu
Gildia Pióra na Patronite

Puf

Widać, że będzie słonecznie
że, nawet ciepło
że, ptaki za robakami
pikują w napuchniętą przestrzeń

Stoi niewzruszenie
betonowe blokowisko
jeszcze przed Gierkiem
wznoszone
ktoś nadał mu kolory
wymieszał na patelni ziemi
ale we wnętrzach poustawianych
pudełek
kobieta z różańcem na klęczkach
mężczyzna z papierosem w gębie
tak
skwaszonej z piwem
dziecko z kolorowym lizakiem
a do tego nawaliła winda do nieba

Cholera
amen chleb konserwa
małe ciśnienie gazu

Wielką rurą ciepłowniczego komina
ktoś wystrzelił modlitwę do świętych
ale rykoszetem odbita
spada czarą smugą za lasem
jak ciężki od łoju warkocz
zastygłej w depresji kobiety...

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!