Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ellenai

Wezbrał wiatr w szuwarach
Zakukała zozula za kruszyną chleba
Mary zatańczyły pośród toni wód
Srebrna tarcza księżyca
Słowo obleczone w powłokę ciała
Wierzę
Aniele, strożu mój ty zawsze przy mnie stój, szeptało dziecię wpatrując się w poskręcane konary sosen
Aniele stróżu mój
Na straży mojej stój
I Ochroń mnie od nieszczęść
I Prowadź prostymi ścieżkami
I zachowaj mnie Od powietrza, głodu , ognia i wojny
Ołowiana kula przeszyła niebo
Cisza……..
Krew na piasku podmyta falami morza
Cicha Kołysanka Ellenai
Śpij dziecino
Spij iskierko
W dymie
W kipieli
W ogniu zdolnym spalić las
W ziemi leśnej
W chórze gęsi
W zamkniętych dłoniach niosę całe światło dnia
W zamkniętej pięści trzymam całe dobro zebrane za życia
W zamknięte bezszumem wiatru morza wrzucam cały mój świat
W zamkniętej skrzynce
Na wyblakłym aksamicie
Trzymam
I nigdy nie puszczę
Całą moją winę
Mea culpa
Zlitujcie się na de nagie, nade mną mną dusze szarpiące sponiewierane szaty myśli
Ellenai
Adonai
Elohem
Echo
Kuku kuku
Kukuryku
Kambi
Wstaje świt
Krwawa łuna ponad chatami zaspanej wsi
Wszyscy jeszcze w pościeli
Ellenai
Aniele
Zlituj się nad nami
Zemstą Eryni
Wybacz im, nie wiedzą co czynią
Pomiłuj
Maty
Pomiłuj .

1750 wyświetleń
36 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!