Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kolejny raz

W dniu dzisiejszym
umrze Jezus
kolejny raz
zapleciony w koronę cierniową
ciężki jak chleb nasiąknięty krwią

Rozmytym wzrokiem
spojrzy na nas z podmiejskiego pociągu
przez brudne okno

Na są sąsiednim siedzeniu
będą rozrabiały dzieci
Maria Magdalena
podciągnie pończochę
na zgrabnej nodze
konduktor nie sprawdzi biletów
nikt nie przyjdzie po autograf

Wysiądzie
na podmiejskiej stacji
przez wielu przeoczony
pusty peron i tańczące słońce
na niebie kwietniowym...

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • giulietka

    5 April 2018, 09:10

    Niezwykły...
    Przypomina mi słowa: "A oczy ich były jakoby na uwięzi"...

  • AMA

    2 April 2018, 10:13

    ładny

  • one drop for all

    2 April 2018, 05:10

    Jezus jeżeli zyl to umarl. Jego filozofia istnieje.

    :)

  • Moon G

    1 April 2018, 22:13

    Jezus umarł, ale żyje. Pozdrawiam.

    http://www.youtube.com/watch?v=Q0L7bvHJtFo

    Video Q0L7bvHJtFo
  • fyrfle

    1 April 2018, 14:59

    Podróżują razem - Maria M i Jezus C, byli przecież małżeństwem.