Menu
Gildia Pióra na Patronite

Małe wielkie serce...

Wczoraj znalazłeś psa
ze zranioną łapką…
zrobiłeś mu opatrunek
nakarmiłeś i otoczyłeś opieką…
Dzisiaj przyniosłeś do domu
ptaka ze złamanym skrzydłem…
otworzyłeś skarbonkę
i ostatnie pieniążki
wydałeś by go wyleczyć…
Jutro pewnie znajdziesz
jakieś inne zwierzątko
potrzebujące ludzkiej opieki
i okażesz mu znowu
swoje małe…wielkie serduszko…
Tyle w Tobie wrażliwości synu
że czasami aż mi wstyd
że to ja uczę się od Ciebie
bycia dobrym człowiekiem…

190 654 wyświetlenia
1575 tekstów
600 obserwujących
  • Seneka 18

    26 June 2011, 13:49

    Dziękuję Wam Mili...cieszę się, że zawsze jesteście i zawsze czytacie...
    Dzieci...to skarbnica wiedzy i uczuć od których oddaliliśmy się gdzieś w pogoni za nowoczesnością...
    Spontaniczność ich uczuć i spostrzegawczość czasem mnie zawstydza...dzieci widzą więcej...widzą to o co dorosły człowiek się potyka...ptaka ze złamanym skrzydłem...psa z chorą nogą...któż z dorosłych chciałby się nad tymi zwierzętami nachylić, albo wydać malutką część pieniędzy na pomoc zwierzęciu...
    Mało jest takich ludzi...

  • jacqeline

    26 June 2011, 12:25

    jak napisał Paulo Coelho "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie. " to niesamowite jak wiele mogą nas nauczyć dzieci.
    Piękny wiersz.

  • giulietka

    23 June 2011, 13:32

    W oczach dzieci ukryte są prawdy, którym największe kłamstwa dorosłych nie są w stanie zaprzeczyć...

    Kolejny obrazek poruszający nasze skamieniałe serca...

  • agniecha1383

    23 June 2011, 12:40

    tak trudno czasem wypowiedzieć się..czytając Twoje wiersze.Trudno mi dobrać odpowiednie słowa..bo wszystkie są piękne,uczuciowe i takie życiowe zarazem...zawsze wprowadzają mnie w zadumę..pozdrawiam serdecznie...

  • R.A.K.

    23 June 2011, 06:55

    Jesteś dobrym człowiekiem Gerardzie! Wielki szacunek dla Twojego toku myślenia i Wielkie Dzięki za to, że potrafisz owym dobrem w tak piękny sposob się dzielić.
    Pozdrawiam Serdecznie.