Menu
Gildia Pióra na Patronite

Taniec chocholi

Wchodzi wypięta
Sztywna acz gibka
Palce u stóp prostuje
Spojrzenie w bok rzuciła
-Tancerka –sprężyna

Krąg w koło obeszła
Tak arenę zbadała
Potem podbiega na środek
Opadła i legła
- W podłodze zamarła

Wstaje wolno
Tak jakby z trudem
Dłonie błagalnie podnosi
I siła w nią nagle wstępuje
-Oto wołanie do czynu

Ruszyła obrotem
Rękoma promień rysuje
Kark ku górze wygięła
By upaść ponownie
- I podnieść zwycięsko z popiołów

Obiega - i woła do czynu
Kobieta na wpoły szalona
Gestem sztandar unosi
Mieszają się myśli
- To ta ? Co wszystkich pokona

Obraca wciąż szybciej
Powietrze i mężczyzn porywa
Ta postać niewielka
Źródło żywiołu wszelkiego
-Wir uczyniła

Wtem wszystko się zmienia
W tym ścisku pręży się siła
I krew do oczu nachodzi
Wola i dzieło się budzi !
-I….. nagle przerwała? ………

Cisza ……….

- Opadła kurtyna

76 456 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • 29 March 2016, 05:36

    To jakby młoda demokracja? Miłość i Mądrość wcielona w osobę kobiety. Tańczyła pełna wdzięku i siły. A teraz wisi i kona na krzyżu za przyczyną gminu.

  • RozaR

    29 March 2016, 03:25

    Jesteś jedną z wielu tak myślących . Skąd ta epidemia niskiej samooceny - nie wiem .

  • 28 March 2016, 23:42

    badyle to takie
    odpady, resztki, zgniłe pozostałości po kwiatach w ogrodzie

  • RozaR

    28 March 2016, 23:17

    Jak widzisz - skorzystałem z sugestii - badylku .
    A dlaczego właśnie ,,badylku" się nazwałaś ?
    Czyżby autokrytyka ?

  • 28 March 2016, 22:54

    znów jesteś złośliwy ? czy mi się tylko wydaje

  • RozaR

    28 March 2016, 12:54

    Masz rację

  • RozaR

    28 March 2016, 12:53

    Może i lepiej - ale tracę symbol chocholi - i stosowną reakcję na ,,słomiany zapał .

  • 28 March 2016, 11:09

    cisza... ale już bez gniewu
    tak powinno pozostać