Menu
Gildia Pióra na Patronite

przerwana lekcja muzyki

"Wbrew wszystkiemu wciąż jeszcze wierzę w wewnętrzną dobroć ludzi"
- Anne Frank

to były stare wysłużone skrzypce
być może rodzinna pamiątka
znaleziona w którejś z walizek
kiedy już odebrano wszystko
wartościowsze od życia
i rozdzielono tych co mają słuchać
ostatni raz

skrzypce z ciemnego drewna
pachnące dzieciństwem i bliskością matki
tchnące nadzieją jak delikatność jej włosów
rozbrzmiewające dziecięcym śmiechem
w rumiany poranek

nikt się nie dowiedział kto na nich grał
nikt się nie dowiedział kto przy nich umierał

jedynie niebo zgasiło światło
gdy sala była już pusta
i rozrzuciło na wiatr każdą z łez
jak zeschnięte płatki kwiatów

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    24 August 2018, 08:27

    Chciałbym.

  • scorpion

    24 August 2018, 08:09

    Skrzypce to jest jakiś ten... no... metafora to jest?