Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Szukam

W uśmiechach ludzi, straconych złudzeniach,
Spłowiałych płaszczach, na wyblakłych zdjęciach,
Porzuconych tuż za rogiem marzeniach,
Szybkich pocałunkach, obcych objęciach.

W kłamstwach i prawdach, niebie i piekle,
Czarnej ulicy i w morzach białych łąk,
W zapamiętaniu, bezwiednie, zaciekle -
W sobie, obok siebie i najdalej stąd.

Gdzie zostawiłem, w którym dniu zgubiłem,
W czyjej pamięci i - czy - ocalono?
Pod jakim słowem dziś, teraz się kryję -

Nie wiem, gdzie jestem tak do końca sobą.
Więc, czy naprawdę, czy na pewno jestem,
Czymś więcej niż echem, cieniem, gestem?

21 187 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • sprajtka

    18 March 2021, 08:06

    ...bo człowiek jest drogą, a nie celem 😁

    od Naja, funeralofheart, Sexoh't
    • funeralofheart

      18 March 2021, 14:48

      A ja celuję w człowieka (człowieczeństwo) :D

      od Hares
    • sprajtka

      18 March 2021, 15:58

      Jak celujesz, to pewnie kiedyś trafisz🤪

    • Hares

      19 March 2021, 21:45

      Na razie trafia wierszami, celnie.
      Oby się nie brał za ostrzejsze narzędzia :)))

    • funeralofheart

      5 October 2021, 22:16

      Bywa, że i te mam w podorędziu, ale szybko z nich rezygnuję :D

  • Papużka

    17 March 2021, 23:30

    Miałam tu napisać coś ładnego... ale jeszcze nie znalazłam adekwatnych słów.

    Świetnie cie rozumiem. Osobliwy.
    Często zachodzę sama w siebie poszukując...

    od sprajtka, Sexoh't, Hares
    • funeralofheart

      18 March 2021, 14:52

      Też mnie ciężko było tę myśl wyrazić. Wczoraj tak jakoś z siebie to powyrzucałem.

      od Hares
  • Hares

    17 March 2021, 23:04

    Też się czasem nie potrafię rozgryźć.
    Im bardziej siebie poszukuję, tym bardziej jestem wszędzie i nigdzie.
    Może to kwestia wieku, albo za dużo się człowiek nad sobą pastwi :)
    Z jakiejś bliżej nieokreślonej potrzeby :)

    • funeralofheart

      18 March 2021, 14:53

      Mam te same odczucia i już mam siebie serdecznie dość. Wolałbym czasem po prostu nie myśleć.

      Zawsze tacy ludzie wydawali mi się troszkę bardziej beztroscy :)

      od Hares