Menu
Gildia Pióra na Patronite

zastrzyk

w umysłach psów eutanazja jest słowem obcym
jego znaczenie przysłania ludzka dłoń
gładząca sierść
skomplikowaną wymowę
zastępują dziecięce usta przyciskane do nosa
a niepokojący wydźwięk
zagłusza wyszeptywane raz po raz imię
mające ukoić stonować
dodać śmierci znajomych rysów
barwy domu zapachu karmy
ubrań wymoszczonych wygodnie w kojcu

w słowniku psów eutanazja to pojęcie za trudne
nie da się go zawrzeć ani w merdaniu ogona
ani w głośnym szczeknięciu przed wyjściem na spacer
co najwyżej w cichym pisku
kiedy ukochana twarz rozmywa się w nieznaną
zanikając powoli pod łagodnym litościwym dotykiem

w językach człowieczych słowa nie mają oczu
choć są takie które wpatrzone bezustannie w cierpienie
proszą nie o ludzkie już - ale o psie poszanowanie

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!