Menu
Gildia Pióra na Patronite

łyżeczkowanie

w staroświeckiej herbaciarni
dwie kobiety z koronkami na zębach
łyżeczkują cytrynę w porcelanowych filiżankach

wydobywają łyżeczką serce nerki owocu
zbierają w częściach dzielą
kładą na uszminkowanych wargach zamgloną esencję
nie przerywając rozmowy
na ich naznaczonych zmarszczkami twarzach
gości leniwy spokój - płynie
wypełnia zakurzone krzesła

łyżeczkowanie płodu
przebiega sprawnie i ze znieczuleniem
z poszanowaniem godnym archeologa
odkopującego pozostałości martwej cywilizacji

po zabiegu
u matki może pojawić się niewielkie krwawienie
lecz to nic - brak kości tylko

szkieletem dziecka jest wiatr
jego sylwetka odciśnięta w tiulowej firance
wbiega do domu kołysze się
kurczy cofa
wychodzi nie mówi
kiedy wyszło

(2019)

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!