Menu
Gildia Pióra na Patronite

W sercu gra jeszcze muzyka...

...
W sercu gra jeszcze muzyka...
ostatnie wygrywa dźwięki
fortepian...
nie to chyba cisza
klawiaturę tak dotyka i pięści...
cichutko jakby w oddechu
leciutko jakby westchnieniem...
akordy nocy przez ciszę lecą
splatają się z dźwiękami w półbrzmieniu
i gdzieś giną cieniem...
w tą noc księżycową idę zasłuchaniem...
półnuty... półtakty... etiudy
gdzieś grają
gdzieś grają
gdzieś grają...
a dźwięki rozchodzą się nocą
tak ciche tak czyste tak śliczne
jakby uwertury na wstępie nocy anioły nam grały
budziły ze snów kusiły lirycznie...
jakby prószyły dźwiękami jak śniegiem na serce
klawiszami lekkimi dotykiem nam grały
pajęczyn na wietrze...
świtem cichną dźwięki...
zmęczeniem wsłuchana drży noc sercem
nad klawiaturą gaśnie nam księżyc...
uśmiechem...
ciszą...
muzycznym wierszem...
Anita Steciuk

Fb Blog literacki Anity Steciuk Anioł deszczu

15 380 wyświetleń
173 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!