Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::owocowo::...

W pewnym ogrodzie wyrosło drzewo
Z owocem zakazanym na czubku.
Liście jedwabiste jak włosy Krzyśka Ibisza
Jednakże dłuższe i blond koloru.
Dolna część przypomina osiołka
Wypiętego po zieloną trawkę.
Na wysokości rozpiętych gałęzi
Skryły się dwa ptaszki, gołąbki.
Jak na przedstawicieli swego gatunku
Całkiem wyrośnięte, okrąglutkie
Z zaznaczonymi dzióbkami.

W pewnym ogrodzie wyrosło drzewo
I tu jest problem niestety, stróż nocny.
Drzewko swymi walorami wciąż nęci,
Daje cień, wytchnienie i piękny widok.
Gołąbki zalotnie zerkają i czekają
Aż fachowa ręka hodowcy się nimi zajmie.
Mózg pod czaszką ostrzega przed kijem stróża
Natomiast ten mniejszy móżdżek zachęca,
Bo inaczej owoce się zmarnują.
Na szczęście wyrosło nowe drzewko
Tym razem z owocem na wyciągnięcie dłoni.

21 105 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!