Menu
Gildia Pióra na Patronite

Trzy jeziora

Teksty z obrazami - Trzy jeziora - kati75
Trzy jeziora - kati75

"W każdej fali powietrza światła, woni, w każdym kamyku przydrożnym i każdej trawie polnej, w liniach każdego ludzkiego oblicza i westchnieniu każdej piersi ludzkiej tkwi cząstka duszy świata niewidzialnymi nićmi połączona z duszą artysty i w ruch ją wprawiać mogąca."_Eliza Orzeszkowa

Dom z czerwonej cegły
stał na zielonym wzgórzu

za nim w gęstwinach
trzcin,tataraku,traw
głowy wystawiały
trzy oddzielne jeziora

siostry blisko siebie
a jednak osobno
idąc drogą wśród nich
zatrzymywałam się

myśli oderwane od
rzeczywistości milkły
za ostatnim zakrętem
stał stary,wiekowy młyn

przy szemrzącym strumyku
gdzie woda była kryształem
niczym niezmąconym

siadałam na małym mostku
magiczne miejsce jeszcze
przez chwile tętniło
w mojej duszy

a potem powracałam
do babcinego ogrodu
ornament kwiatów
malw,lilii,mieczyków

przy płotach żółte słoneczniki
stały dostojnie i prosto
nasturcje w kolorach
świeżej pomarańczy

róże w parkanach wrastały
w to miejsce korzeniami

tak jak moje serce
choć nigdy tam nie wróci.
https://www.youtube.com/watch?v=tDPpex1wvOc&ab_channel=FreyaRidings
/zdj.z netu/

65 916 wyświetleń
735 tekstów
45 obserwujących
  • 10 May 2021, 15:19

    Bardzo ładne. :))

    • kati75

      13 May 2021, 18:07

      Cześć Arturo ,gdzie byłeś ,jak Cię nie było?😉

      od yestem
    • 14 May 2021, 22:11

      Ćśśśś, u Ciebie... ale nikomu nie mów. :D
      Zarobiony ostatnio yestem...
      ale kiedyś złapię oddech. :))

      od kati75
    • kati75

      15 May 2021, 11:34

      To chyba niewidkę miałeś 😉 nie zauważyłam 😁poczekam aż nabierzesz powietrza,spokojnie😁