Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zagadka

W głąb lasu idziesz drogą,
Zagadka przed tobą staje wprost,
Czy znajdziesz odpowiedź, kto wie,
Na pytanie, które tu postawione zostało?

Wiatr lekko szumi w liściach drzew,
Ptaki śpiewają swoje melodie,
Zapomnij na chwilę o codziennych sprawach,
Zagłęb się w łamigłówkę, która przed tobą leży.

Cztery strony ma, ale nie jest kwadratem,
Tekstów pełno w nim, a to nie księga,
W nim złożone są słowa i tajemnice,
Gdy odkryjesz odpowiedź, wzniesiesz się na wyżyny.

Zagadka ta nie jest prosta, przyznam,
Wymaga skupienia, chwilę namysłu,
Ale gdy wreszcie rozwiążesz jej sekret,
Uczucie triumfu w sercu rozkwitnie z radością.

Niech myśli fruną jak ptaki w powietrzu,
Niech się krzyżują, splatają w pętlę,
A ty, badaczu myśli i słów,
Odpowiedź wiedz, że jestem... WYOBRAŹNIA.

31 095 wyświetleń
640 tekstów
10 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!