Menu
Gildia Pióra na Patronite

non omnis

w dolinie Neandru
otaczam palcami
powierzchnię kamienia
wkładam w usta słowa

by pluć kłamstwami
- a nuż z któregoś
zaiskrzy prawda?

bo trudno być sobą
gdy jest się nikim

non omnis moriar
a szkoda!

56 794 wyświetlenia
782 teksty
81 obserwujących
  • sand

    20 May 2012, 00:20

    toteż i dla tej riposty również :)
    bo dobra

  • Radek Ziemniewicz

    20 May 2012, 00:16

    Bywa i, że jestem wieprzem rzuconym przed perły, Pani Sandini. ;)

  • sand

    20 May 2012, 00:13

    jesteś tu nie lada perłą Panie Radziem

  • giulietka

    19 May 2012, 17:26

    Ten tytuł zwykle przychodzi pośmiertnie;)

  • Radek Ziemniewicz

    19 May 2012, 17:19

    Tylko że Tuwim to mistrz! :)

  • giulietka

    19 May 2012, 17:10

    zakończenie zaczepne
    może nawet kokieteria

    przesłanie jak u Tuwima:

    Smutku! Uśmiechu! Melancholio!
    W bęben żałobny bije gloria...
    I smutnie brzmi: "Dum Capitolium..."
    I śmieszne jest: "Non omnis moriar"

  • Radek Ziemniewicz

    19 May 2012, 17:06

    W dzisiejszych czasach, gdy wszędzie sami mądrzy.
    Może warto ośmielić się być świadomym głupcem. :)

  • rekontra

    19 May 2012, 17:02

    " Sapere aude" / ośmiel sie być mądrym/

  • Radek Ziemniewicz

    19 May 2012, 15:03

    To chyba kwestia podejścia do tematu, poezji albo i życia. Pozdrawiam! :)

  • R.A.K.

    19 May 2012, 15:01

    mnie się spodobało wplecenie tej sentencji... tylko to "a szkoda!" po niej zastąpiłbym bardziej optymistycznym "ale" przed nią :)
    Milego :)