Menu
Gildia Pióra na Patronite

W deszczu smugach

W deszczu smugach skąpane ulice,
Szarość nieba jest smutkiem spowita.
Wiatr bezładnie rzuca gałęźmi i korony
Zimno sączy się w serce z każdej strony.

Płacze deszczem niebo ołowiane,
Nad miasto spływa ulewy wanna.
Łzy deszczu spływają po szybach, oknach,
Wiosenne kwiaty na klombach mokną.

Z zimna drżą bezgłośnie listki kasztanów,
Nie widać nad miastem lecących bocianów.
Kwiaty wiśni pokryły kropelki wody,
Ptaki w gniazdkach szukają osłody.

Płyną wody po mokrej ciemnej jezdni.
Zniknęli w domach przechodnie biedni.
Deszcz bębni po parapecie wzruszony,
Pędzą samochody ulicą jak nawiedzone,

5544 wyświetlenia
78 tekstów
3 obserwujących
  • Bogini Twa!

    3 June 2016, 10:02

    Dziękuję bardzo Cris! Wszystkiego najwspanialszego Ci zyczę!

  • Cris

    12 May 2016, 18:21

    Zatem powrotu dobrego samopoczucia Jolu życzę...pozdrawiam :)

  • Bogini Twa!

    12 May 2016, 16:53

    Dziękuję serdecznie Cris za pozytywną opinię. I wybacz, że ostatnio nie czytam ani Twoich, ani wierszy innych poetów z cytatów. Po prostu ostatnio straciłam radość zycia, radość pisania poezji i radość jej czytania.

  • Cris

    30 April 2016, 20:49

    poruszyłaś mną wersem ''Nie widać nad miastem lecących bocianów.''- ich coraz mniej, tej wiosny nie przybyły i smutno jakby wciąż padał deszcz...ciekawy wiersz. Pozdrawiam Jolu :)