Menu
Gildia Pióra na Patronite

W ciemności
To tu kryją się najsamotniejsze myśli
Marzenia, na które nie ma krzty nadziei

Otul me ramiona, Siostro
Niech Twój szept zniszczy zgorzknienie i żal
A radosny chichot uwolni z okowów smutku

Zabierz mnie
Wiesz, że się boję
Więc złap mnie za rękę, poprowadź
Tam, gdzie nie będzie już nikogo prócz nas
Gdzie wiecznie kwitnie drzewo i krzak
A słońce nie przygasa nawet na chwilę

Dlaczego ludzie płaczą?
Po cóż obdarzać istotę łzami?
Żyjemy, by cierpieć
By zalać tę studnię, w której stoimy
Utonąć, zanim ktoś nas ukamieniuje
Podaj więc linę, Siostro
Otul zimnymi dłońmi twarz
I rzuć: "ty głuptasie", jakby nigdy nic

Ciemność kryje tajemnice
Myśli, o których nie dowie się nikt
Tak powstała samotność

81 587 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • 4 May 2021, 16:46

    - bywają dni kiedy najbardziej boli życie-

    Pozdrawiam cieplutko,a wiersz...cacuszko :)

    od scorpion, Giakonika, zorro4
  • 4 May 2021, 15:24

    Ciemność wydaje się straszna, bo upośledza nasz zmysł wzroku.
    To nasza wyobraźnia bywa straszna, ona nas straszy w ciemności.
    A samotność... też jest do przeżycia.
    Najbardziej boli brak nadziei... Bez nadziei umieramy w tłumie w biały dzień... razem z marzeniami...
    A wiersz interesujący, choć taki "beznadziejny" ;)
    Pozdrawiam. :))

  • Eneida

    4 May 2021, 13:51

    Bywają takie chwile..., gdy dopada smutek/samotność, życie traci sens...
    Czekamy/wypatrujemy pomocnej dłoni/ramienia.
    Bywa, że nigdy się nie doczekamy :(

  • kukaczka

    4 May 2021, 05:43

    ..a ja głupia 😔 myślałam, że żyjemy po to by kochać..