Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wiersz poważnego człowieka

Usłyszałem o sobie,
że jestem poważny pan,
tak zabrzmiało to dwulicowo,
sarkastycznie, ironicznie,
czułem fobicznie,
iż ktoś jawił się jako klaun

Klaun, a może błazen,
bo to niegłupi typ,
człowiek nie ufa sobie,
a co dopiero innym

Z natury jestem smutny, poważny,
tak na zewnątrz,
kiedyś tak było bezpieczniej
i tak już mi zostało

Ostatnio trudniej mi spoglądać w przyszłość,
więc musząc czymś zająć mózg,
zajmuję się przeszłością,
to forma bierna, nie czynna

Może poukładana przeszłość
jest mniej intrygująca
i nie warto sprzątać bałaganu?
Człowiek boi się, że będzie za dobrze

Widzę u innych dobre chęci,
ale czuję to tak powierzchniowo,
iż ślizgam się
i nie trybię z ludźmi

103 442 wyświetlenia
1204 teksty
141 obserwujących
  • kati75

    22 September 2021, 19:12

    Człowiek poważny cóż to może znaczyć dla innych?Dla mnie człowiek poważny to stąpający twardo na ziemi,z jakimiś zasadami,swoim tokiem myślenia , światopoglądem.Nie oznacza typa trudnego w konwersacji ,zależy kto i jak do niego podejdzie.Warto być sobą i nie sugerować się ani nie warto wpasowywac się w ramy obrazu do ,którego nie pasujemy .Może jesteś wyjątkowy tylko sam widzisz siebie w innym świetle?

    od szpiek
  • Eneida

    22 September 2021, 17:52

    Może Jesteś smutny, może poważny
    ale, człowiek ciekawy, to pewne :-)

  • kukaczka

    22 September 2021, 17:05

    ..historyk jesteś 🤔 swojej przeszłości..

    od szpiek
    • szpiek

      22 September 2021, 17:28

      A może histeryk?