Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ornitologiczno-Dendrologiczny wykład Archeologiczno-Meteorologiczny

Usiadła sowa na wysokiej sośnie
I tak sobie pohukuje radośnie
Kręci głową od prawej do lewej
Sosenką kołysze, wiatr wieje żwawiej

I mocniej i mocniej, huczy i dmie
Już coraz straszniej, gałęzie łamie
Naszej sośnie też odłamał gałąź dużą
Takie wietrzne harce, sówce nie służą

A z tym wiatrem idzie burza
Sowa w dziuplę się zanurza
Błyskawicę, ulewa i wielkie huki
Sowa nie wychyla się z dziupli

A nazajutrz przy wschodzie słońca
Burza dotarła już do swego końca
Wynurzyła sówka dzióbek z dziury
Ma ochotę na myszy lub na szczury

Sączy się żywica z gałęzi odłamanej
Żywica jak plaster, dla sosny zranionej
Może też być wiecznym więzieniem
Dla mrówki pomylona z pożywieniem

Taka żywicy kropla, jako lek dla sosny
Gdy miną nie jedne lata, zimy i wiosny
W piękny bursztyn zamienić się może
Taki sam, jaki wyrzuca na swój brzeg morze

https://www.youtube.com/watch?v=Yl350iAFr8Y

66 687 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • M44G

    18 September 2015, 22:05

    To się dobrze wyśpi.

  • M44G

    18 September 2015, 22:03

    Włącz to się dowiesz co robi mój koń.

  • M44G

    18 September 2015, 21:58

  • M44G

    18 September 2015, 21:48

    Serdecznie dziękuję miłych snów.

  • M44G

    14 September 2015, 18:34

    D. b. m. w

  • nicola-57

    14 September 2015, 16:13

    bdb

  • M44G

    13 September 2015, 20:00

    To jest wolny kraj, proszę hukać. Miłego wieczoru.

  • 13 September 2015, 19:28

    Oj. Miłego, miłego.

  • M44G

    13 September 2015, 19:26

    Miłego wieczoru Droga Anno.

  • 13 September 2015, 19:25

    Jestem pod wrażeniem.