Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pikowy król

umarłem tak dawno temu
chociaż nikt nie wie dlaczego i kiedy

ciągle zostawiasz mi kwiaty
na pomniku wspólnej niepamięci

splątany życiem odszedłem donikąd

czytasz mnie
wpisanego w wersy i nic o mnie nie wiesz

nie szukaj już prawdy
pomiędzy tamtymi łzami, nie ma nic

moje serce zamknięte na gesty świata

duszą spopielonego poety
będę dla ciebie tajemnicą mroku

tu nie ma nieba, i nie ma piekła

na grobie talia kart, nasza

ty byłaś damą karo nie do pary

ja umarłem pikowym królem
nie wiem dlaczego i kiedy

3164 wyświetlenia
39 tekstów
16 obserwujących
  • Sokrates

    22 April 2013, 22:46

    Dziękuję za przychylność, nie spodziewałem się takich opinii. Może kiedyś, dla równowagi dodam tekst piosnki do muzyki hip-hop, ale uprzedzam, nie będzie tak " ładny" ;} młodość swoje prawa ma ;}

  • Szeherezada

    15 February 2013, 14:50

    'Umarłam tak dawno temu...'
    Cudownie przeczytać o tym, co się czuje, a czego nie potrafi wyrazić się słowami.
    Zdecydowanie mój #1 na tym portalu.

  • 8 February 2013, 05:15

    Nie mogę się oprzeć- chyba jestem kleptomanką ;)- więc sobie zabrałam.
    Przepiękny jest : spokojne podsumowanie straty z nutką nostalgii w tle...Świetny tekst!

  • Voyage

    29 November 2012, 10:42

    No..;))

    Sokrates , o taki aż talent tom Cię nie podejrzewał, czoła chylę !

    ps. a nie plagiat to ??

    ;))żartowałem ;))

  • zugimihau

    28 November 2012, 14:55

    dobry tekst;)

  • Efemeryda60

    28 November 2012, 01:13

    Wzruszyłeś moje serce . Bardzo.

  • skrobek

    27 November 2012, 22:22

    Z wyższej półki...

    :)

  • słoneczniki

    27 November 2012, 21:59

    Podoba mi się bardzo.
    Poruszył moją wyobraźnię...

  • IceCherry

    27 November 2012, 20:46

    Piękny wiersz Sokratesie.