Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ukryj mnie

Ukryj mnie,
Schowaj przed złym światem,
Przed spojrzeniem zimnych oczu,
Przed błądzącym słów sztyletem.

Przykryj szalem zwiędłe róże.
Wymaż z nut żałobny ton.
Zapal lampkę na dobranoc.

Tak się boję niepamięci,
Dech zapiera współistnienie.
"Być czy nie być?"
Plączę słowa w odpowiedzi uwikłane.

Ukryj mnie,
Schowaj we wspomnieniach
Polnych pól,
Zapachu lata.

Odsłoń słońce wciąż zakryte
Za kotarą czarnych chmur,
Z których deszcz rzęsisty rosi
Suchy piach
Spod moich stóp.

Ukwieć łąkę podlewaną
Mymi łzami pradawnymi,
By kolorem zabarwiła
Ból i strach...
Nadała sens.

Kiedy w noc bezbrzeżną,
Cichą
Wzrok podniosę w blask gwiaździsty...
Ukryj mnie.

1070 wyświetleń
4 teksty
0 obserwujących