Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ukraina

Uderzcie się w pierś a wam wybaczymy
Wszak Rzeczypospolita tak nasza jak wasza
Nasze rany jak strupy na wasze nachodzą
Nawzajem idąc sobie z pomocą

Ramię w ramie do póty
Ktoś srebrników nie rzuci
Po Dniepr i Kaługę my bracia na Żmudzi
My razem my siła i krzyż po Konstantynopol

Ziarno obce rzucone pod nogi Rusi Czerwonej
W doliny chutorów i wiśni
Wszak Lachy nie wasze
A Kozaki wyklęte wiec gardła nasze naprzeciw

Uderzcie się w piersi wasze winy straszniejsze
Potem my pokłonimy krzyżowi
W tej części Europy na siebie skazani
Wszak niewiele różnim od siebie

Więc idźmy na Chocim
Tam pomniki królestwa
My tarczą dla krzyża i pamiątką zwycięstwa
Więc dlaczego nadal my nie razem

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!