Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 4 January 2023

Złość piękności szkodzi

Uczono mnie w dzieciństwie, że złość piękności szkodzi.
Nie mogę się złościć, bo nie mam czym szastać.

Dziewczynce przecież nie wypada głośno krzyczeć,
Powinna być zawsze ułożona, skromna, cicha.

Nauczyłam się więc ukrywać swoje emocje,
Nie mówić o złości, w gniewie się zamykać.

Przestałam nazywać uczucia po imieniu,
Przez co stałam się mistrzem w cichym cierpieniu.

Przeczytałam ostatnio, że nie ma złych emocji,
Każdą z nich trzeba zrozumieć, a tego nie umiem.

Nikt mi nie powiedział, że mam prawo czuć,
Nie muszę być cicha, mogę się złościć, mogę się śmiać i płakać.

Nauczyć się wyrażać, to co mi zabrano,
Objąć dziecko, którego odpowiednio nie kochano.

Chociaż dzisiaj jestem sama, jątrzy się we mnie rana,
Niezrozumianych uczuć, w które teraz chcę się wczuć.

Od dzisiaj zaczynam tą długą, wyboistą drogę,
Stanę przed lustrem i pokażę sobie, że mogę.

Obejmę się jak nigdy nikt mnie nie objął,
I zacznę wsłuchiwać się w dotąd nieodkryte emocje.

56 118 wyświetleń
486 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    4 January 2023, 19:16

    zaczerpnij trochę zdrowej agresji i przekory wobec innych i może pyknie z tymi nieodkrytymi emocjami

    wszystko jest lepsze niż trzymanie mordy w kubeł

    żeby pozostać dobrze wychowanym, trzeba mieć dużo samozaparcia

  • Meron

    3 January 2023, 23:07

    Pokochaj siebie, wypiękniejesz jeszcze mocniej :)

    Pozdrawiam Autorkę i gratuluję
    wyróżnienia.

    od Duse, 2010, Eneida
  • Victoria Angel

    3 January 2023, 09:42

    Bardzo ciężko jest tak żyć, jak opisujesz w wierszu. Dusić wszystko w sobie sprawia, że można nabawić się licznych przewlekłych chorób.
    A życie jest życiem i ludzie jak zauważą, że zwiesza się uszy i nic nie reaguje, tym bardziej potrafią wejść z kopytami na głowę.
    Pozdrawiam . :-))))

    od 2010, Uzjel, Nie płacz Ewcia
    • 3 January 2023, 10:14

      Bardzo ciężko, ale wbrew pozorom dużo ludzi tak żyje... na szczęście można to zmieniać.
      Wyrażać swoje emocje, ale szanując emocje drugich. Ciężka sprawa, ale możliwa ;)