Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wspólne gotowanie - dla wnuczki Elizy

U babci dzisiaj
warzywne zaczarowanie,
zapach bawi się w berka
razem ze smakowaniem,
tu i ówdzie kawałek okruszka,
z dyniowego brzuszka,
pietruszki skręcona
dziwacznie nóżka,
nadęty buraczek
pobrudził kubraczek,
marchewka palec maluje,
cebula rozbierać się zaczyna,
kapusta się nadyma..
pokrywka niecierpliwa
rytm wystukuje.
Zupa się gotuje.
Na stole jabłko się rumieni,
gruszki dojrzewają w sieni,
kolory i zapachy
ogródkowej jesieni..

130 914 wyświetleń
871 tekstów
20 obserwujących