Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Tylko"...

Irracja

Irracja

Tylko kamień potrafi samotnie i uparcie
trwać; ...więc jestem kamieniem!
Tylko drzewa potrafią samotnie i dumnie
czekać; ...więc jestem drzewem!
Tylko ptaki potrafią samotnie i radośnie
śpiewać; ... więc jestem ptakiem!
Tylko wiatr potrafi samotnie i swobodnie
gonić; ...więc jestem wiatrem!
Tylko woda potrafi samotnie i cichutko
płynąć; ...więc jestem wodą!
Tylko ogień potrafi samotnie i żarliwie
płonąc; ...więc jestem ogniem!
Tylko czas potrafi samotnie i niezauważalnie
przemijać; ...więc jestem czasem!
Tylko myśli potrafią samotnie i wytrwale
marzyć; ...więc jestem myślą!
Tylko serce potrafi samotnie i szalenie
kochać; ...więc jestem sercem!
Tylko dusza potrafi samotnie i bez słowa
cierpieć; ...więc jestem duszą!
Tylko człowiek potrafi samotnie i stale
wybaczać; ...czy jestem człowiekiem???

174 163 wyświetlenia
2682 teksty
247 obserwujących
  • Irracja

    23 March 2013, 08:50

    ... wiersz nie odnosi się do płci, lecz do rodzaju... woda, myśl czy dusza jest rodzaju żeńskiego... drzewo jest rodzaju nijakiego... pozostałe, a zwłaszcza człowiek jest rodzaju męskiego... jeżeli jesteś w stanie to zmienić, to będziesz miała rację... inaczej Twoja uwaga jest nieuzasadniona...

    ;-)