Menu
Gildia Pióra na Patronite

TYLKO DESZCZ PRZELOTNIE PUKA W OKNO...

...

Tylko deszcz przelotnie puka w okno...
dotyka dłońmi zapomnianych marzeń
jak ptak szybuje smutek i samotność...
rani ubogie szare krajobrazy...

tam liść niesforny suchy jak wspomnienia...
nie pamięta oddechów minionego lata
tam źdźbło co uschło
a przecież wiatr w warkocze je zamieniał i uczuciami pozaplatał...

fontanny wyschły bezgłośnie łzami
nie chcą nam dziś nawet zapłakać...
skrzydła zranione ciągnie ziemia
ostatniego tańcem spóźnionego ptaka...

krople dzwonią cicho grając
requiem wieczorne requiem smutku...
wiatr łka z chwilą się przekomarzając
lecz jakoś także po cichutku...

zasnęło niebo i śpi ziemia
noc się przechadza bezszelestnie
szronem usypia wilgotne krople
tańczy z ostatnim... czystym deszczem...

i tylko gwiazdy nadal świecą
jakby nic się nigdy nie stało
wiosna czy lato...
zima czy jesień...
dla nich to świata odwieczna całość...

Anita Steciuk

Blog literacki Anity Steciuk anioł deszczu

15 420 wyświetleń
173 teksty
6 obserwujących
  • piórem2

    27 November 2021, 19:35

    ... a wycieraczek brak.