Menu
Gildia Pióra na Patronite

do dziewczynki

ty calineczko zrobiłaś to źle
nikt o zdrowym rozumie
nie widział przecież
kosza czerwonego kapturka
w rękach głodnego kopciuszka
tomcia palucha zjeżdżającego
po lśniących i pięknych włosach roszpunki
królowej śniegu wygrzewającej plecy
w rozżarzonym piecu baby jagi
jasia i małgosi
filuternie podkładających ziarnko grochu
śpiącej królewnie
albo chociaż królewny śnieżki
kradnącej jabłka z nakrytego stoliczka
a kto słyszał o dziewczynce z zapałkami
przystawiającej siarnik do smoka wawelskiego?
brzydkim kaczątku na randce ze złotą kaczką?

a ty calineczko
tak mała że zmieściłabyś się
w siódmym koralu jarzębiny
tak na przekór
wskoczyłaś nagle w siedmiomilowe buty
i czmychnęłaś
ot
i tyleśmy cię na świecie widzieli

(2019)

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    2 March 2019, 09:45

    Właśnie o Tobie pomyślałem, Arturze, pisząc ten wers :D
    Kati, Cytaty umierają już jakichś siedmiu lat i umrzeć nie mogą. Bo my na nich jesteśmy ;)
    Joasiu... moje wewnętrzne dziecko unosi wysoko dwie piątki i czeka na przybicie :)

  • kati75

    1 March 2019, 10:22

    piękny wiersz !!szkoda że mała oglądalność ,ale chyba na cytatach robi sie już powoli bezludna wyspa

  • 28 February 2019, 17:50

    Śliczne...
    i o smoku nawet jest. ;)
    Pozdrawiam. :))