Menu
Gildia Pióra na Patronite

Oda do Mężczyzny

Tworze prawie doskonały
Mężczyzno, Tytanie, Herosie
W tobie siła tego świata
Mięśnie twoje niczym skały

Przywódco, Władco, Panie
Sprawco wojen, przewrotów
Negocjujesz, paktujesz
Rozejm bądź pokój nastanie

Postęp za twoją przyczyną
Konstruujesz, budujesz
Myśl twoja dalej sięga
Celniejsza z każdą godziną

Świat dźwigasz na barkach
Siejesz, uprawiasz, zbierasz
Wszędzie widoczne twe dzieło
Ziemi odległych zakamarkach

Sterem w dziedzinach wielu
Drogi wytyczasz, kierunki
Uczysz, wskazujesz, prowadzisz
Zawsze docierasz do celu

W ulotnych chwilach pragnienia
Spojrzenie twe łagodnieje
Głos przycicha, dłonie miękną
Twoja rola się odmienia

Szukając tej boskiej podniety
Tulisz, otaczasz, przygarniasz
Za sprawą pięknej, zmysłowej
Kruchej, wszechwładnej Kobiety

48 517 wyświetleń
418 tekstów
105 obserwujących
  • Bogdan Z

    26 November 2013, 18:38

    aaaaaa łaaa :)

  • Naja

    25 November 2013, 15:52

    Dziękuję Agnieszko za refleksje i wyróżnienie.

    Pozdrawiam serdecznie :-)

  • misiek45

    23 November 2013, 15:22

    Piękny wiersz Elu , tyle zalet dla mężczyzn ale gdyby nie kobiety..nie byli by tacy -pozdrawiam serdecznie na dzień dobry :)

  • Naja

    22 November 2013, 23:25

    Dziękuję bardzo za przeczytanie, opinie, wyróżnienie.

    Pozdrawiam serdecznie :-)

  • krysta

    22 November 2013, 19:31

    Świetna oda w stronę mężczyzn - podoba się...
    Pozdrawiam Elu :)

  • Czinka

    22 November 2013, 18:54

    Piękna ta oda Elu ku czci mężczyzn miło czytać taki wiersz

    pozdrawiam

  • Pechowa_

    22 November 2013, 18:02

    Nie zła ta Twoja Eluu oda ! :))

  • Naja

    22 November 2013, 16:44

    Nie chciałam tym stwierdzeniem zranić. Po prostu uważam, że człowiek nie jest doskonały. Niezależnie od płci. Prawie doskonałość to bardzo, bardzo wiele... :-)

    Dziękuję Ewelino, Panowie za wyróżnienie. Pozdrawiam :-)

  • wolnaenergia

    22 November 2013, 15:20

    Czarująca jest Twoja Oda. Jedno mnie tylko zraniło. Nie tworze prawie doskonały, tylko tak doskonały. Świetny wiersz. Pozdrawiam.

  • R.A.K.

    22 November 2013, 15:08

    solidaryzuję się z Sebastianem :)

    Pozdrawiam :)